Blog

Anbefalinger til udvidelse af den digitale infrastruktur

Blev du ellevild da vi gik fra kun at have 3G netværk til at få 4G? Nu kan du blive mindst ligeså ellevild når vi går fra 4G til 5G. Med flere og flere enheder på nettet samtidig kræver det mere og mere båndbredde. Derfor er der også et behov for en større internethastighed på vores net.

Digitalt Vækstpanel har offentliggjort en rapport med 33 anbefalinger til regeringen, hvor de kommer med gode forslag til den bedst mulige digitale infrastruktur i Danmark.

Det foreslås blandt andet at regeringen skal udarbejde en handlingsplan for udrulningen af 5G og øremærke nogle penge til IoT-projekter, samt styrkelse af IT-sikkerhed i kommunerne. Sidstnævnte blive mere og mere aktuelt, senest da den nyvalgte franske præsident formodentligt fik lækket sine e-mails af en russisk hackergruppe. Det er vigtigt at institutioner med så vigtige og følsomme oplysninger kan sikre sine informationer mod angreb udefra. Der kommer kun mere af den slags, så vi kan ikke føle os for trygge.

Jo flere IoT-projekter der opstår og jo flere enheder der kommer på nettet, desto flere enheder kan også hackes og så bliver systemerne mere udsatte for dette, særligt hvis de er koblede under samme password. Det er dog ikke en udrulning af 5G netværket der sker lige med et trylleslag, da det kræver nogle heftige investeringer.

Der findes heldigvis nogle gode ideer til hvordan staten kan skrabe penge sammen til at investere i et 5G netværk. Ved hjælp af en auktion af 5G-licenserne forventes det at staten kan indbringe et større milliardbeløb. Pt. bliver de indkomne beløb fra teleselskabernes tidligere auktioner ikke brugt til IoT-projekter eller styrkelse af IT-sikkerhed, men indgår i det samlede budget for hele statskassen.

Hvis Danmark skal gå foran på den digitale infrastruktur, så er det relevant at der bliver afsat penge til netop dette. Det hurtige internet giver danske virksomheder bedre mulighed for at konkurrere og udnytte de muligheder der ligger digitalt. Dermed skaber vi indirekte vækst i danske virksomheder og vil kunne skrabe endnu flere penge i statskassen efterfølgende.

Vi er i forvejen et af de lande der ligger forrest på den digitale infrastruktur, men netop derfor er det også vigtigt at bevare sin position, så vi ikke sakker bagud.

Det er dog ikke nok med at vi sikrer at alle har adgang til lynhurtigt internet. Det er også vigtigt at sikre at så mange, som muligt, om ikke alle, kan bruge og udnytte potentialet mest muligt. Derfor er et af de 33 forslag fra Digitalt Vækstpanel at der skal skabes kompetencer allerede i Folkeskolen, herunder øget anvendelse af digitale læringsværktøjer på tværs af fag, samt tættere samarbejde mellem skoler og virksomheder.

Samtidig skal arbejdsstyrken også opkvalificeres, så der kommer flere voksen- og efteruddannelser, som har fokus på de behov, som virksomhederne har.

Danmark er ved at skabe sig et godt image som en hub for større datavirksomheder, herunder Apple og Facebook, grundet sin gode digitale infrastruktur og det skulle vi gerne blive ved med.