Blog

Gode råd til at forhindre smerter ved computerarbejde

Har du et arbejde, hvor du sidder flere timer om dagen foran en computer? Så skal du huske at passe på dit helbred. Computeren er blevet en velintegreret del i vores hverdag, hvad enten man er på job eller derhjemme, og flere og flere bruger mange timer foran computeren hver dag. At sidde foran computeren kan have mange konsekvenser for dig og dit helbred, og ofte opdager man først smerten, når skaden allerede er sket. Oplever du smerter i forbindelse med arbejdet, vil det ofte ikke blive set som en arbejdsskade, og det er derfor vigtigt, at du passer på din krop, og det kan du selv gøre noget ved.   
Med denne artikel vil du få en indsigt i, hvad der sker med din krop, når du sidder foran computeren, og hvad du kan gøre for at forhindre potentielle smerter i fremtiden. 

 

Dit helbred er i fare

Har du haft en travl og lang arbejdsdag, er det første du tænker på nok ikke at komme ud at bevæge dig i løbet af dagen, men det bør du overveje.  At få ondt i nakken og skuldre er desværre blevet alt for almindeligt hos dem, der bruger størstedelen af sin tid foran computeren. Undersøgelser viser, at hver 3. dansker har haft problemer med smerter i forbindelse med at arbejde foran en computer, og det tal kan hurtigt stige i fremtiden, hvis ikke vi gør noget ved problemet.  
Har du et kontorarbejde, sidder du sikkert i den samme fastlåse stilling det meste af dagen, og det er her at din nakke og skuldre lider, fordi der opstår spændinger.  Grunden til, at spændingerne også kan opstå er, at synet går ind og påvirker din holdning i kroppen, fordi jo mindre du bevæger dig, desto lettere er det at holde fokus på skærmen og ramme tastaturet. Det vil altså sige, at selvom du ikke føler, at du bruger din krop, foregår der hele tiden spændinger i din nakke, som kan føre til overbelastninger. Musklerne vil derfor blive ømme, og typisk vil du opleve at få en tilbagevendende hovedpine. 
Det er forskelligt fra person til person, hvordan smerterne opleves, og om den breder sig til andre regioner i kroppen, men en ting er sikkert: få gjort noget ved dine smerter med det samme.

 

Det kan du gøre for at forhindre smerterne

Når du arbejder foran en computer, er det vigtigt, at du er bevidst om, hvordan din arbejdsstilling er. Du skal sidde behageligt i din kontorstol og være sikker på, at du ikke spænder nogle steder, specielt omkring nakken og skuldrene. En god ide er, at du løbende varierer din arbejdsstilling, men det kan være svært at finde på nye, og det kan et hæve- sænkebord hjælpe med, fordi du skiftevis kan sidde ned og stå op. 
Under din arbejdsdag er det vigtigt at holde små pauser, hvor du får bevæget dig lidt rundt, så dine led bliver strækket ud. Dit syn har også godt af at kigge på ting, som er længere væk.   
I de større pauser kan du lave nogle simple nakke og skulderøvelser, som er med til at styrke dine muskler. På internettet findes der et hav af øvelser, som du hurtigt vil kunne lære. Du kan f.eks. have vægte eller elastikker liggende på dit kontor, så du husker at lave øvelserne. 
Udenfor arbejdstiden kan du også gøre en forskel ved at få dyrket en times motion dagligt. Det kan være, du vælger at cykle til og fra arbejde, eller løbe en tur osv. Det er lige meget hvilken form for motion, du dyrker, da alt tæller. Du kan selvfølgelig også kontakte diverse fysioterapeuter og massører, men på længere sigt vil det ikke gøre den store forskel, så længe du ikke ændrer på din arbejdsstilling.

 

Med disse råd håber vi, at du vil kunne forhindre eller fjerne de smerter, som du har fået i forbindelse med dit kontorarbejde, fordi små og simple øvelser kan gøre en stor forskel for dig og din krop.   

Du kan læse mere om rygsmerter her