Blog

Ondsindet software

Malware står for malicious software, og det er ondsindet software, som du kan risikere at have på din computer uden at vide det. Malware er dog et meget bredt begreb og dækker over en masse former for ondsindet malware, noget mere alvorligt end andet. Her er en liste over de typer af malware som florere mest i øjeblikket.

  1. Adware:
    Adware er den mindst bekymrende form for malware, men samtidig en af de mest sete fordi den er så attraktiv for skaberen af softwaren. Adware skaber reklamer på din computer, hvilket skaberen får penge for.

  2. Spyware:
    Det ligger lidt i navnet, spyware tracker dig og hvad du foretager dig på computeren. Internethistorik, købsaktivitet, bankinformation og ofte fungerer det sammen med adware. På den måde kan de præcisere hvilken form for reklame, som du skal modtage. Hvis du derfor har søgt på huskøb eller algebehandling, så vil du højst sandsynligt få reklame fra netop virksomheder som sælger disse produkter.

  3. Virus
    Mange bruger faktisk betegnelsen ’virus’ om alt malware, selvom det faktisk er omvendt og virus er en form for malware. Virus er et program som bliver ved med at kopiere sig selv og slette indholdet på computeren.

  4. Worm
    En ’orm’ minder meget om en virus, men den store forskel er at en orm altid har en såkaldt ”payload”, samtidig med en orm kan sprede sig selv, det kan en virus ikke. Der var en orm der på et tidspunkt terroriserede, skabte stress og kaos og endte med at koste virksomheder $5.5 milliarder.

  5. Trojan
    En af de farligste former for malware, og er meget i fokus i øjeblikket, da FBI har arresteret skaberen af en af de mest brugte programmer til at lave ’Trojans’ med.
    Trojan er et lille program, som giver en tredjepart fuld kontrol og adgang til din computer, ofte til formål at stjæle dine betalingsoplysninger eller lignende. Udover det, så bliver den inficerede computer ofte en del af et ”botnet”, som bruges til at lave DoS eller DDOS angreb mod virksomheder eller individer.

  6. Rootkit
    Rootkit giver ligesom Trojans adgang til en pc, men er designet til ikke at blive opdaget. Ligeså snart Rootkit er installeret, så giver det hackeren adgang til at installere eller modificere software på computeren, specielt anti-virus og anti-malware programmer. Derudover så bruges Rootkit til at installere andre former for malware på computeren. Hvis man er blevet ramt af denne type malware, anbefaler mange at man simpelthen sletter alt på sin computer og installerer sine ting igen da rootkits kan være så svære at komme af med igen.

  7. Backdoors
    Ofte den type malware der bliver installeret i forbindelse med Rootkit, da backdoors giver fri adgang til den inficerede computer. Minder meget om Trojan, men derudover opretter de også en bagdør til computeren, et netværk forbindelse som hackere kan sende mere malware eller spam igennem. Så udover at kunne læse alt hvad du foretager dig, og se at du har søgt på boligadvokat Odense, så kan de også sende og installere filer til din computer.

  8. Keyloggers
    Et lille program der gemmer alt hvad der bliver skrevet på tastaturet til computeren, det vil sige at den med tid vil have gemt alle dine brugernavne, adgangskoder og personlige informationer. Ofte bruges Keyloggers af virksomheder eller forældre til at holde øje med hvad deres ansatte/børn foretager sig.

  9. Ransomware
    En virkelig led type af malware, hvis du får installeret ransomware, så vil din computer blive taget til ’gidsel’. Det der menes er, at alt indhold på computeren vil blive krypteret og for at kunne læse indholdet kræves der en nøgle som kun skaberen af softwaren har. Ifølge krav fra skaberen, så skal man betale et hvis beløb for at få nøglen til at åbne ens computer. Disse pengekrav er næsten altid fusk og vil kun blive mødt af endnu et krav, hvis man betaler.

Browser Hijacker
Det er når ens startside ændrer sig, ofte til en ’skræmmeside’ – det kunne blandt andet være en advarsel fra PET eller FBI om at de har låst computeren, fordi man har hentet ulovligt. Så skal man betale en ’bøde’ igennem siden. Udover at fungere til disse ting, så kan browser hijacking også være med til at påvirke dine søgningsresultater, så de kan tjene penge på dine internet forbrug.